Δίνω τα πρώτα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης για το δικό μου ASX, 1.8 Diesel, 4WD, για τις συνθήκες που το οδηγώ εγώ, με συνετή πάντα οδήγηση.
Το πρώτο (πέραν του αρχικού) φουλάρισμα έγινε στα 670χλμ από τα οποία περίπου τα 300 έγιναν εκτός πόλης. Τα υπόλοιπα έγιναν εντός πόλης με τα περισσότερα από αυτά σε πολλές και μικρές διαδρομές όπου ουσιαστικά το αυτοκίνητο δεν προλαβαίνει καν να ζεσταθεί. Οι διαδρομές αυτές είναι συνήθως από 1 εως 3χλμ (σπίτι-δουλειά, διανομή και μάζεμα παιδιών από σχολεία και εξωσχολικές δραστηριότητες, επισκέψεις στους παπούδες, ψώνια, κλπ)
Η πραγματική μέση κατανάλωσή μου σε αυτά τα πρώτα 670χλμ είναι 55L*100/670Km = 55/6.7 = 8.2 L/100Km.
Το επόμενο φουλάρισμα έγινε μετά από 830χλμ, στα 1.500χλμ ακριβώς.
Στο διάστημα αυτό η μέση κατανάλωση είναι: 55*100/830 = 6,6 L/100Km. Εδώ έγιναν περίπου τα μισά σε εθνική οδό με ταχύτητα 100-110χλμ και τα υπόλοιπα στην πόλη αλλά με καλύτερες συνθήκες (μειωμένη κίνηση και χωρίς σχολεία και δραστηριότητες παιδιών λόγω εορτών).
Συνολικά λοιπόν, στα 1500 χλμ που έχω διανύσει μέχρι τώρα, η μέση κατανάλωση προκύπτει γύρω στα 7.3 L/100Km.
Η μέγιστη κατανάλωση που έχω δεί στην οθόνη είναι 25 L/100Km σε μποτιλιάρισμα σε μικρή διαδρομή στην πόλη.
Το λιγότερο που έχω δει είναι κάτω από 2 L/100Km στην κατάβαση της Πάρνηθας, από το καταφύγιο μέχρι την Εθνική οδό. Στην ανάβαση πρέπει να ήταν κάπου στο 9, δεν το είχα μηδενίσει και δεν το είδα στο τέλος όταν έφτασα επάνω.
Η κλίση του οδοστρώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, στην Εθνική Οδό Αθήνας-Λαμίας, από το ύψος της Αττικής Οδού και για τα επόμενα περίπου 15χλμ, μέχρι λίγο πριν τα πρώτα διόδια (Αφίδνες), το οδόστρωμα είναι ελαφρώς ανηφορικό. Από υψόμετρο 150μ στην Αττική Οδό, φτάνει στα 380μ πριν αρχίσει να κατηφορίζει προς τα διόδια. Είναι προφανές ότι η κατανάλωση στο συγκεκριμένο κομμάτι κατά την έξοδο από την Αθήνα θα είναι πολύ διαφορετική από την αντίστροφη διαδρομή κατά την επιστροφή. Πιθανολογώ ότι θα είναι γύρω στα 6 L/100Km κατά την έξοδο και 4 L/100Km κατά την επιστροφή.
Οι τιμές του κατασκευαστή είναι 6.9/5.0/5.7 (πόλη/εκτός/μέση). Βεβαίως όλα αυτά είναι πολύ σχετικά...
Διαφορετική είναι η κίνηση στην πόλη την Κυριακή το πρωϊ και διαφορετική τη Δευτέρα το πρωϊ. Υπάρχουν διαδρομές στην πόλη χωρίς κίνηση και χωρίς φανάρια. Υπάρχουν και άλλες όπου η μέση ταχύτητα είναι 10χλμ/ώρα ή ακόμα λιγότερο!!
Ομοίως και το εκτός πόλης είναι εντελώς αυθαίρετο. Δεν μπορεί να είναι ίδια η κατανάλωση όταν κινείσαι με ταχύτητες από 80 μέχρι... 180 χλμ/ώρα.