Θα σου απαντήσω με την δική μου γνώμη άσχετα αν ξέρω κάτι & όχι ή αν τα γνωρίζω από την εμπειρία μου ως τώρα.
1) Το πάχος της αλυσίδας έχει να κάνει με το πόσο χιόνι θα έχει Εκεί που θα περπατήσεις. Δηλαδή σε πολύ χιόνι θα βάλεις τις πιο χοντρές για να σκάβει και να βρίσκει σταθερό έδαφος. Επίσης έχει να κάνει με την ποιότητα του χιονιού (παγωμένο, φρέσκο, μαλακό κλπ). Ένας άλλος λόγος που υπάρχουν Είναι το πόσο κενό έχει το λάστιχο του αυτοκινήτου από τα υπόλοιπα μέρη (βλέπε θόλο, φτερό, ακρομπαρο, ελατήρια, ψαλίδι κλπ) για να μην βρίσκει η αλυσίδα κατά την κίνηση. Κατά κύριο λόγο προτιμάμε τις λεπτές για να μην έχουμε πολύ θόρυβο και γιατί δεν θα περπατήσουμε πολύ χιόνι στις μέρες μας που δεν χιονίζει πολύ. Βέβαια είναι πιθανόν να κοπούν πιο εύκολα από τις πιο χοντρές.
2) Δεν ξέρω διάφορες για τις απλές με τις 4x4 αλλά φαντάζομαι Είναι πιο χοντρές για να αντέχουν το βάρος και να μην κόβονται εύκολα.
3) Οποίο λάστιχο και να έχεις δεν αντικαθιστά τις αλυσίδες. Ένα λίγο άγριο λάστιχο m+s βοηθάει σε χιόνι αλλά όχι να μην έχεις καθόλου αλυσίδες. Λάστιχο m+s μαζί με αλυσίδες φυσικά είναι καλύτερα από απλό λάστιχο με αλυσίδες.